«…Όπως φαίνεται, όλοι οι σπουδαίοι και εμπνευσμένοι ηγέτες και οργανισμοί στον κόσμο, σκέφτονται, δρουν και επικοινωνούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Και είναι εντελώς αντίθετος από όλων των άλλων. Εγώ απλά τον κωδικοποίησα. Και είναι ίσως η πιο απλή ιδέα του κόσμου. Την ονομάζω «ο Χρυσός Κύκλος».
Γιατί; Πώς; Τι; Αυτή η μικρή ιδέα εξηγεί γιατί κάποιοι οργανισμοί και κάποιοι ηγέτες μπορούν να εμπνεύσουν και άλλοι όχι. Επιτρέψτε μου να δώσω τους ορισμούς πολύ σύντομα. Κάθε άνθρωπος, κάθε οργανισμός στον πλανήτη ξέρει τι κάνει, 100 τοις εκατό. Κάποιοι γνωρίζουν το πως, είτε το ονομάσετε διαφοροποιημένη πρόταση, είτε αποκλειστική διαδικασία, είτε μοναδική πρόταση πωλήσεων.
Αλλά, πολύ λίγοι άνθρωποι ή οργανισμοί ξέρουν γιατί κάνουν ό,τι κάνουν. Και με το «Γιατί» δεν εννοώ «για να βγάλουν κέρδος.» Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Είναι πάντα ένα αποτέλεσμα. Με το «Γιατί» εννοώ: ποιος είναι ο σκοπός σας; Ποια είναι τα αίτια; Ποια τα πιστεύω σας; Γιατί υπάρχει ο οργανισμός σας; Γιατί σηκώνεστε το πρωί από το κρεβάτι; Και γιατί θα έπρεπε να ενδιαφέρεται κανείς; Εκ του αποτελέσματος, ο τρόπος που σκεφτόμαστε, που δρούμε, ο τρόπος που επικοινωνούμε, είναι από έξω προς τα μέσα. Είναι προφανές. Πηγαίνουμε από τα ξεκάθαρα στα πιο θολά. Αλλά οι εμπνευσμένοι ηγέτες και οι εμπνευσμένοι οργανισμοί, ανεξαρτήτως μεγέθους, ανεξαρτήτως αντικειμένου, σκέφτονται, δρουν και επικοινωνούν από μέσα προς τα έξω.
Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Χρησιμοποιώ την Apple γιατί είναι εύκολο να γίνει κατανοητή από τον καθένα. Αν η Apple ήταν σαν όλες τις άλλες εταιρείες, ένα διαφημιστικό τους μήνυμα θα ακουγόταν κάπως έτσι: «Φτιάχνουμε σπουδαίους υπολογιστές. Είναι όμορφα σχεδιασμένοι, απλοί στη χρήση και φιλικοί προς το χρήστη. Θέλετε να αγοράσετε έναν;»
Οι περισσότεροι άνθρωποι και οργανισμοί, όταν επικοινωνούν κάποια ιδέα, ξεκινούν από το ΤΙ προς το ΓΙΑΤΙ, από τα έξω προς τα μέσα του Χρυσού Κύκλου. Πράγματι, εξηγούν ΤΙ κάνουν, ΠΩΣ το κάνουν, αλλά συνήθως δεν αναφέρουν ΓΙΑΤΙ το κάνουν. Έτσι γίνεται κατεξοχήν η προώθηση πωλήσεων, έτσι γίνονται οι περισσότερες πωλήσεις και έτσι επικοινωνούμε οι περισσότεροι από εμάς διαπροσωπικά. Λέμε τι κάνουμε, λέμε γιατί είμαστε διαφορετικοί ή γιατί είμαστε καλύτεροι και περιμένουμε κάποιου είδους αντίδρασης, μία αγορά, μία ψήφο, κάτι τέτοιο.
Ιδού πως πραγματικά επικοινωνεί η Apple. «Με ό,τι κάνουμε, πιστεύουμε ότι προκαλούμε το κατεστημένο. Πιστεύουμε στο διαφορετικό τρόπο σκέψης. Ο τρόπος που προκαλούμε το κατεστημένο είναι κάνοντας τα προϊόντα μας όμορφα σχεδιαστικά, απλά στη χρήση και φιλικά προς το χρήστη. Απλά τυχαίνει να φτιάχνουμε σπουδαίους υπολογιστές. Θέλετε να αγοράσετε έναν;» Τελείως διαφορετικό, σωστά; Είστε έτοιμοι να αγοράσετε έναν υπολογιστή από μένα. Το μόνο που έκανα ήταν να αλλάξω τη σειρά της πληροφορίας. Αυτό που μας αποδεικνύει είναι ότι οι άνθρωποι δεν αγοράζουν αυτό που κάνεις, αγοράζουν το γιατί το κάνεις.
Με άλλα λόγια, όταν επικοινωνούμε από έξω προς τα μέσα, πράγματι, οι άνθρωποι είναι σε θέση να κατανοήσουν έναν μεγάλο όγκο περίπλοκων πληροφοριών, όπως χαρακτηριστικά, οφέλη, δεδομένα και αριθμούς. Δεν ωθεί απλά τη συμπεριφορά. Όταν επικοινωνούμε από μέσα προς τα έξω, μιλάμε απευθείας στο κομμάτι του εγκεφάλου που ελέγχει τη συμπεριφορά και έπειτα, με τα απτά πράγματα που λέμε και κάνουμε επιτρέπουμε στους ανθρώπους να την εξορθολογήσουν. Από εκεί προέρχονται και οι ενστικτώδεις αποφάσεις.